De traditionele Thaise massage is meer dan 2.500 jaar oud. Het wordt ook wel Thai healing genoemd, vanwege de geneeskrachtige en therapeutische werking. De Thaise massage is destijds door een fameuze, wijze en geleerde dokter uit Noord India, dr. Jivaka Kumar Bhaccha, uitgevonden. Hij was een tijdgenoot van Bhudda en heeft als geneesheer verschillende kwalen en ziektes bij Bhudda mogen verhelpen en genezen. Toen het Boeddhisme zijn intrede deed in Thailand werd tegelijkertijd ook deze massagevorm van dr. Jivaka door monniken in Thailand geïntroduceerd. Het Boeddhisme omarmt het holistisch idee van samenhang en harmonie tussen lichaam en geest.

Aangezien Thailand (voorheen Siam) heel lang een belangrijke handelspartner was voor de omringende landen, ziet men invloeden uit deze landen ook in de Thaise cultuur – en daarmee ook in de Thaise massage – terug. De Thaise massage bestaat namelijk uit elementen uit de Chinese acupressuur (techniek waarmee energieën van het lichaam worden beïnvloed door het manipuleren van drukpunten op het lichaam) en invloeden uit de Indiase yoga, gecombineerd met eigen technieken. Hierdoor is een zeer complete massagevorm voor lichaam en geest ontstaan, die niet alleen in Thailand, maar ook ver daarbuiten, vanaf de jaren 80 enorm aan populariteit heeft gewonnen.

De technieken van de Thaise massage zijn van generatie op generatie doorgegeven. Deze massagetechnieken zijn voor het eerst afgebeeld op palmbladeren. Om te voorkomen dat de historische kennis van de Thaise massage verloren zou gaan, gaf Koning Rama III in 1832 de opdracht deze traditie zoveel mogelijk vast te leggen in steen. Deze gegraveerde stenen worden momenteel bewaard in de tempel Wat Pho in Bangkok, bekend van de grootste liggende gouden Boeddha ter wereld. Tevens bevindt zich bij de Wat Pho de bekendste massageschool van Thailand. Eeuwenlang was de Wat Pho al een centrum voor traditionele Thaise medicijnen. In 1962 is er de school voor traditionele Thaise medicijnen en massages opgericht.

Een echte traditionele Thaise massage is van oorsprong een methode om het lichaam te genezen bij ziekte en onbalans. Het is een bijzondere vorm van lichaamstherapie waarbij men series van ritmische massagegrepen en drukpunten ondergaat en is zowel relaxerend als therapeutisch. Deze massagevorm kent zo’n 150 verschillende bewegingen en posities uitgevoerd op de zogenaamde ‘Sen-lijnen’ (energielijnen) en door de masseur worden handen, voeten, knieën en ellebogen gebruikt. Deze energielijnen, ook wel meridianen genoemd, lopen in de huid van de rug, het hoofd, borstkas, armen en benen en transporteren levensenergie naar organen. Deze meridianen verbinden de organen met alle overige zintuiglijke, fysiologische en emotionele aspecten van het lichaam. De spieren worden gekneed op bepaalde energiepunten en gemasseerd tot de spanning geheel is verdwenen. Dit masseren van meridianen en drukpunten in het lichaam wordt acupressuur genoemd en is afkomstig uit de Chinese geneeskunde. Het zorgt voor het versterken, het behoud en het vrij laten stromen van energie. De Thai noemen hun massagevorm wel eens gekscherend de ‘yoga voor luie mensen’, aangezien er verschillende yogaposities in voorkomen en u als gemasseerde zelf niets hoeft te doen. En juist doordat u zelf niets hoeft te doen, gaat er een veel diepere meditatieve ontspanning uit van deze weldadige massagevorm. De stevige aanpak wordt niet als pijnlijk maar als deugddoend ervaren.

De massage helpt preventief tegen veel moderne kwalen als chronische vermoeidheid, rug-, nek- en schouderklachten, stijve spieren en gewrichten en een slechte doorbloeding. De ontspannende behandeling zorgt voor een soort trance, waarbij het lichaam als het ware wordt geopend. Blokkades worden opgelost, spieren worden soepel gemaakt en de behandeling zorgt tevens voor een warme doorbloeding van de bloedvaten. Het verhoogt de weerstand en vermindert depressieve gevoelens en stress. Van oorsprong had de Thaise massage een heilige status en werd alleen toegepast door Boeddhistische monniken in de tempels. De Boeddhistische invloed is nog immer aanwezig: de Thaise massage wordt gegeven vanuit liefde, mildheid en respect en zorgt voor een perfecte harmonie tussen lichaam en geest.